piątek, 2 lutego 2018

Szpinakowo selerowa z grzankami

Na rozgrzanie lekka, wegetariańska zupa ze szpinakiem i selerem naciowym. Często słyszę, nie wiem co zrobić z selera naciowego, otóż idealny jest do zup, można nim zastąpić korzeń selera. Zupę podałam z grzankami z jajkiem lekko ściągniętym, bo takie uwielbiam.












2 ziemniaki
2 marchewki
1 por biała część
4 łodygi selera naciowego
100 g szpinaku baby
sól, pieprz
750 ml bulionu warzywnego
2 łyżki gęstej śmietany
2 bułki
4 jajka
natka pietruszki
masło klarowane
2 liście laurowe
2 ziela angielskie


Ziemniaki, marchew obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Marchew kroję wzdłuż na ćwiartki.  Do garnka wlewam bulion, dodaję ziele, liście laurowe marchewkę i gotuję 10 minut. Dodaję pokrojone ziemniaki i dalej gotuję. Na patelni  na maśle przesmażam pokrojony por, dodaję pokrojony seler naciowy. Jak warzywa lekko zmiękną dodaję do zupy i gotuję jeszcze 10 minut.Z zupy wyjmuję marchewkę. Połowę zupy miksuję blenderem i dodaję do reszty. Dodaję też marchewkę która pokroiłam. Na tej samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję do zupy. Śmietanę hartuję niewielką ilością zupy i wlewam do garnka. Zupy już nie gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, podaję z natką.

Grzanki:
Bułki kroję na pół. Wydrążam z nich miąższ ze środka.Na patelni rozpuszczam niewielką ilość masła i przesmażam bułkę z każdej strony. Wbijam jajko we wgłębienie bułki i odwracam do dna patelni. Smażę chwile żeby białko się ścięło a żółtko było płynne. Zupę podaję z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz