poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Gulasz z wołowiną i papryką


A może tak na rozgrzanie gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i warzywa konserwowych. Wyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego pajda chleba i obiad mamy gotowy.















50 dkg wołowiny
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
5 plastrów papryki konserwowej
5 ogórków konserwowych
15 dkg pieczarek małych
oregano świeże
sól, pieprz
2 lisćie laurowe
2 ziela angielskie
papryka wędzona
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
mąka pszenna
2 ząbki czosnku
0,75 litra bulionu
olej rzepakowy

Wołowinę kroję w mała kostkę. Cebule obieram i kroję drobno.Na oleju przesmażam cebulę z czosnkiem pokrojonym. Wołowinę obtaczam a mące i dodaję do cebuli i przesmażam razem około pięć minut. Dolewam bulion, dodaję liście, ziele, oregano i gotuję na wolnym ogniu aż wołowina będzie miękka. Pieczarki przesmażam na osobnej patelni. Dodaję pod koniec gotowania do wołowiny, razem z papryką i korniszonami pokrojonymi. Chwile jeszcze razem duszę, doprawiam solą, pieprzem, papryką, czubricą. Gulasz podaję z oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz