czwartek, 16 marca 2017

Mielone z porem i jaglaną

Klopsiki lekkie z kaszą jaglaną, pieczarkami i piersią z kurczaka. Por jest moim ulubionym warzywem korzennym i przemycam go gdzie się da. Z jednej piersi usmażyłam sześć klopsików, także może najeść się cała rodzina.































1 pierś z kurczaka
1 cebula
7 pieczarek
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
2 pory biała część
10 dkg sera dojrzewającego

bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Kaszę przelewam zimną wodą i gotuję w 1/2 szklance wody z odrobiną soli i łyżką oliwy.
Pierś z kurczaka mielę maszynką do mięsa razem z cebulą obraną. Do zmielonego mięsa, dodaję przestudzoną kaszę, bułkę tartą. Pieczarki ścieram na race jarzynowej i przesmażam na oliwie dosłownie chwilę. Zimne pieczarki dodaję do mięsa, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, mieszam. Por kroję na trzy kawałki i gotuję do miękkości około 10 minut w garnku.  Mięso dzielę na sześć części. Każda porcję mięsa układam na folii na desce, układam na nim kawałek pora, sera i zwijam razem z folią. Następnie wyjmuję z foli dociskam i obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju na wolnym ogniu z każdej strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz