niedziela, 19 marca 2017

Fasolka z klopsikami i kabanosem


Syty rozgrzewający talerz z fasolką w roli głównej. Potrawę zrobimy szybko tylko musimy pamiętać o namoczeniu fasoli i ugotowaniu jej wcześniej.Moja wersja jest z klopsikami drobiowymi i kabanosami które nadają potrawie fajny  wędzony aromat. Ze świeżym tymiankiem jest bardzo aromatyczna.
















20 dkg fasoli jaś
60 g kabanosów
1 cebula czerwona
2 szklanki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
tymianek świeży

olej

klopsiki:

1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
mąką pszenna do obtoczenia

Fasolę namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień fasole gotuję około dwie godziny do miękkości. Pierś z kurczaka miele razem z cebulą obraną, czosnkiem maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, tymianek świeży. Formuję małe kulki i obtaczam w mące.

Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone kabanoski i przesmażam chwilę. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Na sos wkładam klopsiki i duszę pod przykryciem 10 minut. Jak sos zrobi się za gęsty można dolać trochę wody. Klopsiki wyjmuję, dodaję fasolę, doprawiam pieprzem, solą, tymiankiem. Dodaję klopsiki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz