poniedziałek, 29 lutego 2016

Zapiekanka z selerem naciowym i beszamelem


Zapiekanka z makaronu który został z poprzedniego dnia jest idealnym pomysłem na wykorzystanie resztek. Dodałam zielone warzywa seler, por, groszek i marchewkę. Jest sycąca, pełna warzyw z dodatkiem sosu który idealnie się w niej komponuje. Zrobienie sosu zajmie nam pięć minut.






















sos beszamelowy:

1 szklanka mleka
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła klarowanego
1 żółtko
gałka muszkatołowa
sól

warzywa:
1/2 selera naciowego
1 i 1/2 szklanki groszku mrożonego
3 marchewki
1 por biała część
masło klarowane do smażenia
150 g makaronu kokardki ugotowanego
3 łyżki startego sera żółtego
1 papryczka chili

kurczak marynata:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki oregano, bazylii

Pierś  z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski dodaję ocet winny, sól, pieprz, bazylię i oregano odstawiam na godzinę do lodówki Po tym czasie przesmażam na patelni.

Sos: Masło roztapiam i przesmażam na nim  mąkę, ale nie ma ona ściemnieć. Zdejmuję z ognia i wlewam stopniowo zimne mleko cały czas mieszając montewką, wstawiam na gaz i dolewam bulion, zagotowuję. Zdejmuję z gazu. Żółtko przekładam do kubka, dodaję łyżkę sosu i mieszam, dolewam kolejną łyżkę sosu. Żółtko wlewam do sosu i mieszam ale już nie gotuję. Doprawiam solą, gałką muszkatołową.

Seler naciowy kroję i przesmażam na maśle razem z pokrojonym porem. Wlewam 1/4 szklankę wody i duszę do miękkości. Marchew obieram i kroję w talarki gotuję razem z groszkiem do miękkości w osolonej wodzie.

Na spodzie naczynia do zapiekania układam połowę makaronu, wylewam połowę beszamelu, na to seler z porem połowa,cześć marchewki z groszkiem, połowę sera, kurczak, znowu seler, marchewka i makaron. Polewam resztą sosu, posypuję serem, dodaję chili pokrojone.
Zapiekam 30 minut temp 190 stopni.

3 komentarze: