piątek, 15 stycznia 2016

Kurczak z kasztanami w sałatce


Sałatka jedna z lepszych jaką robiłam. Pierś z kurczaka aromatyczna z kasztanami i burakami pieczonymi jest pyszna. Polecam na kolację, obiad dietetyczny. Zachwyci gości i rodzinę.














kurczak marynata:
1 pierś  z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżeczka czubricy czerwonej
1/3 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka miodu

sałatka:
15 kasztanów
20 dkg szpinak baby
1 burak pieczony
2 łyżki orzechów włoskich
1 cebula czerwona
15 dkg dyni
oregano, bazylia, sól, pieprz
pieprz czerwony
olej

sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżeczka miodu płynnego
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
sól

Pierś kurczaka przekładam do pojemnika, solę, pieprzę, posypuję czubricą, papryką, bazylią,. oregano. Miód rozpuszczam i polewam nim kurczaka. Dokładnie obtaczam w marynacie i odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej.
Kasztany nacinam na krzyż przekładam do garnka i gotuję 10 minut. Podgotowane układam na blaszce i piekę z kurczakiem jeszcze 15 minut. Po upieczeniu obieram i dodaję do sałatki. Dynię obieram i kroję w kostkę, układam na papierze do pieczenia na blaszce. Posypuję solą, oregano, bazylią.

Kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym, wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni na 25 minut. Piekę też dynię ale pięć minut po czym wykładam.
Szpinak myję, układam na talerzu, dodaję kawałki buraka upieczonego, krążki cebuli, orzechy, dynię, pieprz. Z boku wykładam plastry kurczaka.
Składniki na sos przekładam do słoiczka i mieszam energicznie
Sałatkę polewam sosem.

4 komentarze:

  1. Musi być wyjątkowa, wspaniała sałatka i do tego porcja drobiu ;) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie, zdrowo i nietypowo :) muszę w końcu kupić kasztany, bo intryguje mnie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń