czwartek, 22 sierpnia 2013

Duszone gruszki w winie nadziewane serem



  Kolejny przepis w  którym testuje wina Celebro.

Bardzo często w mojej kuchni wina dodawane są do sosów, i marynat.

Tym razem gruszki zrobiłam duszone w winie następnie zapiekane. Gruszki był tak dobre że dla mnie nie zostało za wiele.

  Gruszki duszone najlepiej smakują z winem np. Celebro France

www.facebook.com/KlubCelebro





 









3 gruszki
6 plastrów długich boczku wędzonego
5 dkg sera lazur błękitnego
4 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
3/4 szklanki wina białego Celebro France
5 pomidorków koktajlowych
1 lisic laurowy
4 gałązki pietruszki
oregano świeże

Gruszki obieram,wydrążam, skrapiam sokiem z cytryny. Do garnka wlewam wino, wkładam gruszki , dolewam wody tyle żeby gruszki zostały przykryte na 3/4 wysokości. Dodaję liść laurowy, i gotuje 10 minut. Kaszę jaglaną gotuję do miękkość, dodaję dwa razy tyle wody co kaszy. Do kaszy wkruszam ser lazur, dodaję pieprz i całość łączę. Gruszki wyjmuje z zalewy z wina, napełniam farszem, zawijam plastrami boczku. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut temp 200 stopni. Na każdej gruszce układam połówkę pomidorka koktajlowego.

9 komentarzy:

  1. Cudowne połączenie smaków, aż się głodna zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja pieknie i bardzo apetycznie! Ciekawa propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruszki z serem to mój ulubiony duet, a jeszcze wino do tego - kolacja doskonała:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myszko, skąd Ty bierzesz pomysły na takie cuda?! Gruszki wyglądają znakomicie :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienite danie... delikatna gruszka, ser i ten chrupiący boczek...ja też takie chcę!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny przepis, a my bardzo lubimy gruszki, wyglądają do tego bardzo dekoracyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to mi narobiłaś apetytu, pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń