wtorek, 12 lutego 2013

Sałatka z z kaszą jaglaną i pomarańczami


  • szpinak świeży 1 opakowanie
  • truskawki 7 sztuk
  • pomarańcze 1 sztuka
  • suszone pomidory 6 sztuk
  • kasza jaglana 5 łyżek
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • miód 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Kaszę najpierw należy uprażyć na patelni. Następnie zalać wodą w proporcji wody dwa razy tyle co kaszy. Gotować na wolnym ogniu do wchłonięcia wody. Jak ostygnie dodaję startą skórkę z pomarańczy i sok około 2 łyżki. Szpinak myję, osuszam i układam na talerzu razem z kaszą. Dodaję pokrojone truskawki, cząstki pomarańczy i suszone pomidory. Do sałatki robię sos. Do oliwy wlewam sok z pomarańczy , miód, i dwa suszone pomidory. Całość blenderuję, solę, pieprzę. Posypuję sałatkę skórką z pomarańczy starta. 


1 komentarz:

  1. Wygląda pieknie a połączenie kaszy z owocami..interesujące.

    OdpowiedzUsuń