niedziela, 2 grudnia 2012

Sałatka z ryżem i kurkami w grillowanym bakłażanie z serem blue i kwiatem malwy






1 opakowanie ryżu basmati
¾ szklanki kurek
Kawałek sera blue
1 cebula’
5 pomidorków koktajlowych żółtych
10 pomidorków koktajlowych czerwonych
½ papryki czerwonej
½ pęczku pietruszki
1 bakłażan
Sól
Pieprz
Oliwa
Sos Hoisin
Mięta cytrynowa listki
Kwiat malwy

Woreczek ryżu basmati gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie. Kurki należy umyć i podsmażyć z cebulką pokrojoną. Bakłażan kroimy wzdłuż wydrążamy go ze środka solimy i odstawiamy na pół godziny żeby puścił soki. Następnie płuczemy go pod wodą zimną i grillujemy około 15 minut z dwóch stron. Paprykę kroimy na kawałki i mieszamy razem z ryżem i kurkami, oraz pietruszką pokrojoną. Solimy pieprzymy, dodajemy sos Hoisin. Wydrążony środek bakłażana  podsmażamy na patelni i także dodajemy do sałatki. Wypełniamy nadzieniem bakłażana dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, kruszymy na to ser blue i kwiat malwy. Talerz dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i bazylią cytrynową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz