niedziela, 2 grudnia 2012

Bakłażan z grilla nadziewany kaszą gryczaną, papryką, tofu i miętą





1 bakłażan
1 woreczek kaszy gryczanej
Pęczek mięty świeżej
10 pomidorków koktajlowych
1 papryka czerwona
3 plastry boczku
1 cebula
1 opakowanie tofu
Sól
Pieprz
Oregano
Bazylia
Oliwa z oliwek

Kaszę gryczaną gotujemy. Tofu marynujemy w oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, miętę pokrojoną, bazylię, oregano i marynujemy. Grillujemy około 5 minut. Bakłażan przecinamy i wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na pól godziny. Grillujemy około 10 minut. Miąższ z bakłażana smażymy na patelni, dodajemy do niego kaszę, przesmażoną cebulkę, i paprykę pokrojona w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, i dodajemy pokrojoną miętę około 2 łyżki. Boczek przesmażamy  i dodajemy do farszu. Napełniamy bakłażana, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi tofu pokrojonym na kostki. Posypujemy miętą.

1 komentarz: