niedziela, 29 lipca 2012

Sałatka z ryżem z krewetkami w grillowanym bakłażanie z nagietkiem


 
Sałatka z ryżem z krewetkami w grillowanym bakłażanie z nagietkiem
 
1 bakłażan
1 woreczek ryżu Pełnoziarnisty Parboiled Naturalny
1 papryka czerwona
6 pomidorków koktajlowych
1 cebula
Bazylia świeża cytrynowa
Cary
Sól
Pieprz
Zielona pietruszka nać
7 krewetek
Oliwa z oliwek
Oregano świeże
Kwiatki nagietka

Krewetki myjemy, i marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu, oreagno, bazylia świeża. Odstawiamy na godzinę. Bakłażan myjemy przecinamy na pół i wydrążamy środek. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie jak puści soki płuczemy go pod zimną wodą. Grillujemy około 30 minut. Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. Dodajemy do niego paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę wcześniej przesmażoną, oraz miąższ bakłażana który też podsmażamy na patelni. Do miąższu dodajemy sol, pieprz, cary. Całość mieszam dodaję pokrojoną pietruszkę i nadziewam bakłażana, dekoruję pomidorkami koktajlowymi i krewetkami. Krewetki grilluję także około 5 minut. Bakłażana posypujemy płatkami nagietka i bazylią cytrynową.
 
 
           




 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz