sobota, 3 marca 2012

Ryby

 Grillowany Łosoś pod kołderką


Składniki
2 kawałki łososia
1 opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
2 łyżeczki Płatków owsianych błyskawicznych
Sól
Pieprz
2 ząbki  czosnku
cebula
Cytryna
Pomidor
4 Truskawki
Pietruszka zielona
Oliwa z oliwek Monini
przyprawa do ryb
Łososia zamarynować w marynacie oliwa z oliwek plus przyprawa do ryb,  pieprz, cytryna, czosnek. Smażymy na grillowej patelni ok. 5 minut. Szpinak mrożony dusimy z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i dodajemy płatki owsiane. Na talerzu układamy szpinak, na to filet potem plaster pomidora, cytryny, truskawki i znowu cytryna. Talerz dekorujemy truskawkami i natka pietruszki posiekaną. 








Gulasz z łososiem  

 

        600 g filetów łososia

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Monini
  • 400 g pomidorów w puszcze
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kostki bulionu warzywnego 
Marchew obrać i drobno pokroić, seler też. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę i włożyć warzywa, liść laurowy, ziele, rozgnieciony czosnek, smażyć mieszając około 5 minut. Dodać bulion 1 litr przygotowany z 2 kostek , pomidory w puszcze, resztę ziół i posiekaną pietruszkę, oraz łososia pokrojonego w kostkę. Gotować 10 minut 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz