środa, 10 stycznia 2018

Mielone z soczewicą i pieczarkami






















200 g soczewicy zielonej
15 dkg pieczarek
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki sera żółtego startego
1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
1 papryczka chili
bułka tarta do obtoczenia
natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyżeczka czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka tymianku suszonego
1 łyżeczka majeranku
olej

sos pieczarkowy:
20 dkg pieczarek
1 cebula
1/2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz
1/2 szklanki śmietany 30%
1 łyżka krupczatki
oleju

Soczewicę moczę pół godziny w zimnej wodzie, następnie gotuję ją około 20 minut. Odstawiam do wystudzenia i odcedzam na sitku.
Pieczarki umyte ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Do cebuli dodaję pieczarki i przesmażam dalej. Do soczewicy dodaję pieczarki, mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony, papryczkę chili pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek.Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej.Smażę na oleju na wolnym ogniu.

sos:

Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam.Solę, pieprzę, dodaję majeranek. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam, do pieczarek, zagotowuję. Całość miksuję blenderem. Kotleciki podaję z sosem.

1 komentarz:

  1. Genialne! Muszę takie zrobić :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń