czwartek, 4 stycznia 2018

Dietetyczny deser kasza awokado kaki


Bez cukrowy, zdrowy deser którym można grzeszyć bez wyrzutów sumienia. Jest to zdrowy deser, który jest słodki dzięki owocom, czekoladzie, porcji dżemu bez cukru. Zimową porą desery też mogą być pyszne i mega zdrowe. Możemy przemycić w nim kaszę w postaci budyniu.

















         



budyń jaglany:
400 ml mleczka kokosowego
1/2 szklanki kaszy jaglanej

krem czekoladowy:
50 g czekolady gorzkiej
1 awokado
1/2 cytryny

pozostałe:
1 owoc kaki
1 łyżka dżemu truskawkowego bezcukrowego
2 łyżki jogurtu greckiego
3 mandarynki
1 gruszka
1 wafelek z miodem


Budyń:
Kaszę jaglaną płuczę zimną wodą, przekładam do garnka, wlewam 400 ml mleczka i 100 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka ale nie mieszam. Jeszcze ciepłą miksuję blenderem na gładki budyń.

Krem:
Czekoladę gorzką  rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę lekko. Awokado wydrążam, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję czekoladę płynną i miksuję blenderem.

Kaki obieram i miksuję blenderem.
Do pucharków przekładam budyń, na to krem czekoladowy, kolejna porcja budyniu, mus kaki, kawałki mandarynek obrane z błonek. Dodaję cząstki zgrilowanej gruszki, jogurt, dżem, cytrynę, kaki pokrojone, wafel.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz