sobota, 2 grudnia 2017

Bakłażan z sałatką makaronową


Sycący bakłażan z sałatką z makaronu z szynką i korniszonem. Proste, lekkie a jakie dobre. Może być na przekąskę, na obiad, na imprezę. Obowiązkowo dodaję dużo pietruszki bo ją uwielbiam, a zimową porą dobrze jest wspomóc się dodatkową porcją witaminy C. Potrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii.



















2 bakłażany
100 g makaronu muszelki drobne
3 ogórki korniszony
15 dkg szynki włoskiej
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
sól, pieprz
natka pietruszki
olej rzepakowy

Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam miąższ zostawiając po 1 cm. Bakłażany i miąższ posypuję solą, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z nich. Układam je na blasze, smaruję olejem, miąższ też i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Szynkę, pomidorki, ogórki kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję makaron, pokrojony miąższ bakłażana, natkę pietruszki, dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam i napełniam farszem bakłażany. Posypuję natką.

Dla wszystkich czytelników bloga mam rabat na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

 hashtag #myAmbition 

Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz