środa, 8 listopada 2017

Fasolka po bretońsku z grzybami i batatem

Sycące ogrzewające jesienna fasolka którą wzbogaciłam dodając grzyby suszone, batata i paprykę  polecam zrobić dużą porcję bo zniknie szybko.Aromatyczna fasolka którą zjecie z dokładką.

                         Przepis bierze udział w                                               konkursie www.olejkonwenanse.pl

























 50 dkg fasoli
1 batat
40 dkg kiełbasy domowej
50 dkg boczku wędzonego
1 cebula
2 marchewki
1/4 selera
2 papryki czerwone
1 garść grzybów suszonych leśnych
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 papryczki chili
1 litr przecieru pomidorowego
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy Wielkopolski




Fasolę moczę w zimnwj wodzie przez całą noc.Grzyby też zalewam zimną wodą i zostawiam tak na noc. Na drugi dzień odlewam wodę od grzybów i fasoli i gotuję osobno do miękkości a garnkach. Grzyby po odcedzeniu kroję na małe kawałki.
Marchewkę i seler obieram, ścieram na tarce jarzynowej.
Kiełbasę i boczek kroję w kostkę. Cebule obieram i też kroję, przesmażam na oleju, dodaję boczek i dalej smażę, na końcu dodaję kiełbasę,  paprykę pokrojoną, czosnek sprasowany i smażę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni głębokiej smażę marchewkę i seler, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojonego batata, fasolę odcedzoną z wody, grzyby, kiełbasę z boczkiem dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną i duszę na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Przed podaniem posypuję natką.


#OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski 
 www.olejkonwenanse.pl



#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

1 komentarz: