poniedziałek, 6 listopada 2017

Bruschetta z boczniakami i pesto


 Fajna chrupiąca przekąska imprezowa. Szybka, prosta do zrobienia. Z jajkiem z boczniakami w roli głównej. Zapewniam że na jednej się nie skończy. Idealne na imprezę jako przekąska.















5 kromek chleba pszennego
5 jajek
5 pomidorków koktajlowych
5 grzybów boczniaków
ser camembert
pieprz czerwony, sól
olej rzepakowy


pesto:
1/2 doniczki bazylii
1 łyżka parmezanu tartego
2 łyżki orzechów włoskich
sól. pieprz
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku

Pesto:
Do wysokiego pojemnika przekładam listki bazylii, dodaję orzechy, czosnek, parmezan, oliwę z oliwek. Oliwę dolewam stopniowo i patrzę jaką konsystencję ma pesto. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.

Boczniaki posypuję solą, pieprzem i smażę na oleju.

W każdej kromce chleba robię wgłębienie na jako. Wbijam jajko, układam pomidorka koktajlowego, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około 15 minut aż jajko lekko się zetnie. Po wyjęciu z piekarnika smaruję pesto i układam boczniaka, kawałek sera. Dekoruję bazylią, posypuję pieprzem czerwonym.



2 komentarze:

  1. wspaniałe! jestem ogromną fanką grzanek pod każdą postacią, a Twoje wyglądają, jak małe wysepki :D

    OdpowiedzUsuń