sobota, 9 września 2017

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem


Zapiekanka makaronowa z bakłażanem w roli głównej i mielonym mięsem drobiowym.Bardzo dobra po podgrzaniu jak nam zostanie. Z porem który bardzo lubię.























200 g makaronu tasiemki pełnoziarnisty
50 g makaronu świderek
200 g śmietany ukwaszonej 18 %
1/2 szklanki jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
czubrica czerwona
15 dkg sera żółtego tartego
bazylia świeża
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
30 dkg mięsa mielonego drobiowego
1 cebula
1 por biała część
olej rzepakowy
1 bakłażan
5 pomidorków koktajlowych
2 łyżki parmezanu tarte


Makarony gotuję aldente w osolonej wodzie. Cebulę kroję drobno przesmażam na patelni dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojony por na oleju. Bakłażana kroję w plastry posypuję solą i odstawiam na 30 minut, po tym czasie sól zmywam i smażę bakłażana na patelni,  doprawiam pieprzem. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jogurt, czosnek sprasowany, ser żółty, sól, pieprz, bazylię świeżą,czubricę, dodaję makaron i mieszam.Kilka łyżek makaronu świderki zostawiam do posypania wierzchu. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania, układam na nim mięso, dodaję por, układam plastry bakłażana, dodaję pomidorki koktajlowe. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Pod koniec pieczenia posypuję parmezanem,a przed podaniem posypuję bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz