wtorek, 11 lipca 2017

Bób zapiekany z jajkiem i ziemniakami


Letni obiad z bobem i ziemniakami oraz jajkiem. Podaję bo w formie zapiekanej do tego maślanka, koperek i można się zajadać. Takie obiady uwielbiam. dużo ziół, warzyw sezonowych.













70 dkg młodych ziemniaków małych
200 g bobu
6 pomidorów suszonych
6 pomidorków koktajlowych
8 plastrów boczku wędzonego
2 jajka
koper świeży, bazylia
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
4 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki małe nie obieram tylko je skrobię. Nacinam do połowy każdego ziemniaka na całej powierzchni.Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, bazylię, olej. Przekładam ziemniaki do naczynia do zapiekania i wstawiam na 40-45 minut do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół. Od czasu do czasu przewracam ziemniaki. Bób gotuję aldente w osolonej wodzie około pięć minut. Obieram z łupin. Dwie Kokilki wykładam plastrami boczku, wbijam jajko, dodaję kilka ziaren bobu, posypuję sola, pieprzem i wstawiam na 15 minut razem z ziemniakami do piekarnika. Pięć minut przed końcem pieczenia dodaję do ziemniaków pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone. Po upieczeniu wyjmuję z kokilek jajka i podaję z ziemniakami, i resztą bobu, posypuje koperkiem, bazylią. Podaję z maślanką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz