piątek, 14 kwietnia 2017

Łódeczki z jajek pomidorowych


Przekąska z jajek nie tylko na święta. Wykorzystałam do niej pomidory suszone z zalewy. Wyszło smaczne połączenie. Miłośnicy mięsa też znajdą coś dla siebie pod w postaci szynki i kiełbasy.




















5 jajek
1 słoiczek pomidorów suszonych
sól, pieprz
2 rzodkiewki
3 plastry szynki
natka, szczypior
1 kawałek papryki czerwonej
1 kawałek papryki żółtej
1/3 ogórka zielonego
1 kiełbasa wędzona

Jajka gotuję na twardo i studzę. Nożykiem małym nacinam w połowie ząbki na około jajka. W ten sposób powstaną dwie połówki. Wydrążam żółtka, dodaje do nich pomidory z zalewy, sól, pieprz i miksuję blenderem. Farsz przekładam do rękawa i nadziewam jajka. Dekoruję plastrami rzodkiewki, szynki. Układam na plastrach ogórka, kiełbasy, dodaję papryki. Posypuję natką, i szczypiorkiem. Żeby jajka lepiej się trzymały na podstawkach z ogórka wbijam w  nie wykałaczki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz