czwartek, 20 kwietnia 2017

Lody fiołkowe

Lody aromatyczne fioletowe z kwiatami fiołków. Podałam je z cukrem fiołkowym i odrobiną syropu z fiołków.Proste do zrobienia, tylko musimy zapolować na te pyszne i aromatyczne kwiatki.

















400 ml śmietany kremówki 36 %
150 g serka waniliowego
1 łyżka cukru pudru
2/3 szklanki płatków fiołka
1 łyżeczka cukru fiołkowego
1 łyżeczka miodu

Śmietanę kremówkę i serek łączę mikserem i ubijam. 1/2 szklanki płatków fiołka rozcieram w moździerzu razem z cukrem pudrem. Dodaję do śmietany i łącze mikserem. Jak masa będzie ubita przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie co 30 minut napowietrzam masę mikserem. Można też lody zrobić w maszynce do lodów. Zostawiam na noc albo kilka godzin. Lody wyjmuję 30 minut przed jedzeniem z zamrażalnika. W tym czasie ucieram 1/3 szklanki płatków fiołka z miodem na syrop. Lody polewam syropem, posypuję cukrem fiołkowym. Do lodów wykorzystuję tylko płatki fiołków, które obrywam a nie całe kwiaty. Szypułki wyrzucam.

2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, aż ślinka leci :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne!
    Takie... Romantyczne... :)
    Ja szukam fiołków, ale póki co, bez powodzenia...

    OdpowiedzUsuń