wtorek, 4 kwietnia 2017

Królik w rozmarynie

Aromatyczny rozmarynowy królik który jest bardzo delikatnym mięsem.Polecam podać go na świątecznym stole i nie tylko. Królik jest lekkostrawnym mięsem i zalecany jest dzieciom.














2 nogi królika
1 comber z królika
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 gałązki rozmarynu świeżego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 szklanki octu winnego
3 łyżki czubrycy czerwonej
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
3 łyżki oleju

sos:
1/3 szklanki śmietany 30 %
1/3 szklanki wody
1 łyżka płaska mąki krupczatki



Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę, przekładam do miski. Dodaję olej, czubrycę, sól, rozmaryn świeży pokrojony, rozmaryn suszony, olej i ocet winny. Marynatę mieszam i przekładam do niej królika. Dokładnie go obtaczam i wkładam do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładam do brytfanny bez cebuli, wlewam dwie łyżki oleju i podsmażam na wolnym ogniu. W międzyczasie podlewam sokami marynaty. Uważać żeby mięsa nie spalić a uzyskać kolor ładny sosu. Królika dusze około godzinę.

Sos:

Po tym czasie wyjmuję mięso z brytfanny. Do miseczki wlewam wodę w której rozrabiam mąkę. Wlewam do gotującego się sosu, na końcu dolewam śmietanę. Zagotowuję i królika podaję z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz