niedziela, 2 kwietnia 2017

Babka baranek cytrusowa

Babka z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Pachnie cytrusami i idealnie będzie się komponować na wielkanocnym stole.























ciasto na baranka:

175 g mąki pszennej typ 500
25 g kakao
200 g cukru pudru
150 g masła
50 g smalcu
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
4 jajka wielkość M
skórka otarta z cytryny
2 łyżki soku z cytryny

ciasto jasne:
150 g mąki pszennej typ 500
125 g cukru pudru
100 g masła
50 g smalcu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
3 jajka wielkość M
1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej


dekoracja:
lukier
skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana


Ciasto baranka:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok, spirytus i łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę. Jak babka przestygnie kroję ją na plastry 1 cm i za pomocą foremki do ciastek baranek wycinam jego kształt.

Ciasto jasne:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, spirytus i łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto jasne na spód około 1/3. Kawałki baranka łączę ze sobą na całej długości na desce i przekładam do foremki na jasne ciasto. Resztę ciasta wylewam  po bokach i na wierzch.  i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.Po wystudzenia lukruję babkę i posypuję skórką pomarańczową.



3 komentarze: