środa, 7 grudnia 2016

Rolada z indyka marchewką i porem


Lekka dietetyczna rolada w której  można przemycić porcję warzyw a nawet dwie bo marchewka i por tworzą zgrany duet. Polecam na obiad dla całej rodziny.









70 dkg filetu z indyka
2 marchewki
1 por biała część
sól, pieprz
przyprawa do indyka
1/2 kulki mozzarella
masło klarowane

Filet z indyka rozcinam nożem żeby uzyskać duży płat, nie rozbijam go delikatnie nacinam nożem co kawałek. Solę, pieprzę posypuję przyprawą do indyka. Odstawiam na godzinę.
Por kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Marchew obieram i ścieram na tarce jarzynowej przesmażam osobno dosłownie dwie minuty. Warzywa studzę i układam na filecie najpierw rządek marchewki, por, i znowu marchew. Na wierzch układam plastry mozzarelli. Zwijam od krótszego boku i związuję nitką. Roladę smażę w brytfannie na wolnym ogniu na maśle od czasu do czasu podlewając wodą około godzinę i 15 minut.

2 komentarze: