poniedziałek, 14 marca 2016

Deser ryżowy z wiśniami


Deser bez cukru zdrowy, mogą go jeść osoby z nietolerancją mleka.Polecam bo jest  bardzo dobry. Desery nie muszą być przesłodzone cukrem bo można go zastąpić miodem a owoce same w sobie też są słodkie.

















1/2 szklanki ryżu
1 puszka mleczka kokosowego
1 mandarynka
1 laska wanilii
1 i 1/2 szklanki wiśni mrożonych
2 łyżki miodu
1/2 cytryny
1 banan
orzechy włoskie


Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe, laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam na 45 minut  pod koc ryż wtedy dojdzie. Wiśnie przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu. Puszczą one dużo soku który odlałam bo aż tyle go nie potrzebuję. Dodaję miód i przesmażam aż sos się zredukuje. Banana kroję na pół skrapiam cytryną i grilluję na patelni z dodatkiem łyżeczki miodu, z cząstkami mandarynki obranymi z błonek.Posypuje orzechami. Podaję z ryżem i wiśniami i łyżeczką mleczka gęstego.

3 komentarze:

  1. Jako,że teraz głównie mogę jeść ryż,ten przepis na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, proste i efektowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie zdrowe desery :)

    OdpowiedzUsuń