sobota, 20 czerwca 2015

Kapuśniak z młodej kapusty


Bardzo lubię kapuśniaczek z młodej kapusty i warzyw. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa kiedy to robiła go moja babcia i mama. Obowiązkowo musi być. w zupie świeży koperek













1/2 główki młodej kapusty
5 marchewek młodych
30 dkg kg ziemniaków
2 pietruszki
1 por biała część
20 dkg selera
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/2 pęczka koperku
sól do smaku
3 golonki z indyka

Do garnka wlewam trzy litry wody, dodaję golonki z indyka, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję 30 minut. Kapustę drobno szatkuję, marchewkę obieram i kroję w talarki, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Por kroję w krążki, pietruszkę obraną w kostkę..Do garnka dodaję wszystkie warzywa i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję koperek pokrojony i doprawiam solą do smaku.


9 komentarzy:

  1. taki kapuśniaczek w sezonie to prawdziwa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka, wiosenna, pyszna zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie na poniedziałek planuję coś podobnego zrobić z niedzielnego rosołku, już się zaopatrzyłam w kapuchę i koperek oczywiście też :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakować pysznie! Dawno takiego nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Madziu ja też bardzo lubię taki kapuśniaczek- ma wyjątkowy smak:)

    OdpowiedzUsuń