piątek, 18 kwietnia 2014

Śledzie w śmietanie

W Wielki Piątek u mnie obowiązkowo na obiad śledzie w śmietanie.












40 dkg śledzi matias
4 ogórki kiszone
1 jabłko
1 cebula
150 ml śmietany ukwaszonej 18 %
150 ml jogurtu greckiego
pietruszka natka
1 szklanka mleka

Śledzie moczę w zimnej wodzie dwie godziny. Następnie przekładam do miski wlewam mleko i moczę godzinę. Płaty odsączam i kroję na kawałki. Cebule obieram, i drobno kroję. Ogórki także drobno kroję w kostkę razem z obranym jabłkiem. Przekładam wszystko do miski, dodaję jogurt, śmietanę i mieszam. Nie solę ponieważ śledzie są słone.



7 komentarzy:

  1. Madziu zdrowych i radosnych Świąt dla Ciebie i Twojej rodziny:)
    a śledzie robię identycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię śledzie w śmietanie. Mogłabym je jeść i jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śledzie w śmietanie... dla mnie Boże Narodzenie i Wigilia u babci ;) Ale smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio chodzą za mną śledziki :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Magduś i u nas taki śledzik dziś był :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownych, radosnych świąt, niech budzą radosne emocje:)

    OdpowiedzUsuń