wtorek, 17 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami










  • 500 gram mąki
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta soli 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg podgrzybków suszonych
  •  2 cebule białe
  • 1 cebula czerwona
  • olej rzepakowy
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Wykrawam kwadraty, i za pomocą foremki do pierogów robię pierogi.

Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie, wyciskam, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości. Grzyby moczę dobę wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie co się moczyły. Wodę odcedzam, a grzyby podsmażam razem z cebulka pokrojoną. Grzyby wcześniej tez kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Kapustę po ugotowani kroję bardzo drobno. Można mielić przez maszynkę. Grzyby i kapustę łączę razem, doprawiam solą, pieprzem. Na każdego pieroga układam farsz i zlepiam go za pomocą foremki. Pierogi gotuje we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy żeby sie nie skleiły. Pierogi gotuje około dwie minuty po wypłynięciu ich na wierzch. Podaję z przesmażoną cebulką czerwoną, posypuję pietruszką zieloną.

8 komentarzy:

  1. Mniam! Już nie mogę doczekać się świąt :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne pierożki :) a ja już swoje zjadłam ;/ teraz czekam na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pierożki a najlepiej smakują w święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak wigilijnych pierogów jest niepowtarzalny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie i jak zwykle ślicznie u Ciebie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrzę i widzę jadalna sukienkę, fantazja mnie poniosła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha dobre, wiesz że może być i sukienka :-) pozdrawiam

      Usuń
  7. Ale narobilas mi ochoty na pierogi, dobrze, ze Wigilia za kilka dni:-)

    OdpowiedzUsuń