niedziela, 28 kwietnia 2013

Wiosenne szaszłyki z tofu z dipem bazyliowym







1 cukinia
7 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie tofu naturalnego
1 papryka mała
2 cebul czerwone
Bazylia świeża
½ pęczka koperku
Sól
Pieprz
Bazylia suszone
1 garść rukoli
½ szklanki jogurtu greckiego
1 łyżka oleju

Cukinie myję, kroję na plastry grube. Paprykę kroję na kawałki nieduże, to samo z cebulą. Tofu kroję na kwadraty. Pomidorki koktajlowe na pół. Na patyczki nadziewam po kolei kawałek papryki, cukinii, cebuli, tofu, pomidorka. I tak do końca patyczka. Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję bazylią, oregano. Grilluje na patelni grillowej, z dodatkiem oliwy. Sos robię z jogurtu greckiego który blenderuję z zielonym koperkiem, bazylią świeżą. Dodaję sól, pieprz. Z drugiej cebuli robię kwiatka. Szaszłyki podaję na rukoli.

7 komentarzy:

  1. Ale pyszne takie szaszłyki ! Z chęcią bym schrupała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://kurcze-spieczone.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja mega apetycznie:-) I jak zwykle sa pieknie podane, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  4. z tofu jeszcze nie robiłam szaszłyków :) ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne kolorowe szaszłyki,również w Lidlu kupiłam młodziutką cukinię więc może jutro takie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha i takie kolorowe, ja dziś robiłam szaszłyki z łososia(,kuchnia lidla,), pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nazwa bloga w sam raz, tak tu kolorowo i wesoło ;)

    OdpowiedzUsuń