piątek, 1 marca 2013

Cytrynowy mintaj z puree i sałatką






2 płaty mintaja
1 cytryna
1 mandarynka
1 truskawka
3 oliwki zielone
¼ sera pleśniowego z papryką
1/3 papryczki chili
1 liść sałaty
Bazylia świeża
Sól
Pieprz
4 ziemniaki
1 cebula
¼ szklanki mleka
1 rzodkiewka
3 pomidorki koktajlowe
 1 łyżka Sos vinegrette

Mintaja odmrażam i dokładnie odsączam z wody. Solę, pieprzę. Cytrynę sparzam i ścieram skórkę na tarce drobne oczka. Z połowy cytryny wyciskam sok i polewam mintaja. Posypuję go startą skórką. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Ziemniaki gotuję, odcedzam i duszę. Cebulkę obieram, kroję i przesmażam na patelni. Dolewam mleko i całość wlewam do ziemniaków. Doprawiam solą. Na talerz wykładam ziemniaki na to mintaja. Plasterek cytryny. Sałatę myję strzępie, dodaję, cząstki mandarynki bez błonek, truskawkę pokrojoną, oliwki, i ser pleśniowy. Polewam sosem. Dodaję pokrojoną papryczkę chili  

2 komentarze:

  1. Ile witamin na talerzu :) I rybka do tego... Bardzo pyszny, zdrowy posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  2. szaleństwo kolorów. świetnie:)

    OdpowiedzUsuń