niedziela, 3 lutego 2013

Rogale z makiem






1 kg mąki tortowej
10 dkg drożdży
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 kostki palmy
4 łyżki cukru
3 jajka
Sól
Nadzienie
½ kg maku
1 szklanka cukru
Aromat migdałowy
½ kostki masła
2 żółtka
Skórka pomarańczowa  starta z jednego pomarańcza
Lukier
1 białko
1 szklanka cukru pudru


Do miski wlewam śmietanę i wkruszam drożdże. Rozpuszczam je. Do drugiej miski przesiewam mąkę, i do mąki wlewam rozpuszczone drożdże, dodaję margarynę, cukier, jajka, sól. Margarynę kroję w misce nożem i wyrabiam ciasto ręką. Ciasto wałkuje na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam trójkąty i układam nadzienie. Zwijam , układam rogale na papierze na blaszce. Każdy rogal smaruję rozbełtanym jajkiem pędzelkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i piekę 15 minut w temp 200 stopni.
Mak należy sparzyć dzień wcześniej , odcedzić z wody, zmielić trzykrotnie. Do miski wsypuje mak, dodaje rozpuszczone masło wystudzone., żółtka, aromat, cukier, skórkę. Całość mieszam. Nadzienie gotowe.
 Białko ubijam na sztywną pianę dodaje pomału cukier puder i ucieram. W ten sposób robię lukier. Każdy rogal lukruje i posypuje orzeszkami.

1 komentarz: