czwartek, 28 czerwca 2012

Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu


Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu







- 2 bakłażany
- 1 cebula
- 20 dag pomidorów koktajlowych
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej
- 1 opakowanie tofu
- 10 dag zielonych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- zioła prowansalskie
- kilka gałązek świeżego tymianku i bazyli

- sól
- pieprz kolorowy
- 7 pieczarek
- oliwa z oliwek

Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz.

 Cebulę obierz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem pokrojonymi pieczarkami, doprawić pieprzem, solą, bazylią suszoną.
Tymianek i bazylie siekamy, dodajemy, sól, pieprz , oliwę z oliwek, bazylie Do tak sporządzonej marynaty wkładamy tofu i zostawiamy na 2 h. Później grillujemy około 10 minut, razem z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połowę
Do farszu dodajemy  pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszamy z tofu zgrillowanym i  pokrojonym na kawałki

Bakłażany napełniamy  farszem, układamy na tackach do grillowania i pieczemy na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec dekorujemy gałązkami tymianku

1 komentarz: